top of page
Suus Kooijman, bekend om haar unieke encaustiek reliëfs. creëert ze intrigerende wandobjecten. Jolien Verhaegen

Suus Kooijman

Bij het aanvragen van informatie over een werk krijg je een extra kijkje achter de schermen bij de kunstenaar

Suus Kooijman

Suus Kooijman (1960) volgde haar opleiding aan de HKU. Naast schilderen op het platte vlak, zoekt zij naar mogelijkheden waarop ze in haar schilderijen ruimtelijk kan werken. In haar werk zijn ritme, ruimte en materie samengebracht tot een eenheid waarvoor het woord schilderij de lading onvoldoende dekt. Zelf spreekt zij ook liever van wandobjecten of reliëfs. Het kernpunt van haar werk is eenvoud en structuur. De wandreliëfs zijn gemaakt volgens een uniek procedé. Polyetherdelen worden omkleed met een mengsel van onder andere bijenwas, hars en pigment.

De werken van Suus zijn voornamelijk gemaakt van bijenwas. Ze bouwt het laag voor laag op. Ze heeft niet direct een beeld in haar hoofd van hoe het gaat worden maar werkt vanuit haar gevoel en laat het werk organisch ontstaan. Zo blijft ze niet alleen zichzelf maar ook de beschouwer verrassen. Ze zet het op een blok hout dat zelf ook weer gelaagd is om de gelaagdheid van haar werk te versterken. Haar werk is gecoat waardoor het stootvast is, het werk kan ook gewoon in de zon gehangen worden. De warme bijenwas, de pigmenten, en de lagen bouwen zich op tot een voorstelling waarvan Suus zelf vaak ook niet weet waar het naar toe zal gaan. Tenminste, in het begin. Het duurt soms even tot de voorstelling zich laat zien. Alles verstopt zich in een achtergrond die, wanneer ze de lagen afschraapt, een beeld naar voren brengen. Verschijnt er een landschap, een veld, een mens? Suus werkt door de lagen heen en laat zich keer op keer verwonderen.

Gaande in het proces kan ze meer sturen, en ingrijpen in de materie. Een landschap dat zich aan ons voordoet draagt vaak onbekende betekenissen. Die betekenissen probeert ze te ontdekken en te onderzoeken en laat daar ook ruimte voor de ander. Wat zich uiteindelijk in de onderste laag van deze beelden afspeelt weet Suus alleen zelf.

Een werk van Suus Kooijman met haar encaustiek reliëfs in een galerieruimte, te zien op JolienVerhaegen.nl

Werk in opdracht Suus Kooijman

Is gewend aan het werken in opdracht in samenspraak met Jolien. Enkele voorbeelden van werk in opdracht hieronder. Samen stemmen we  het kleurgebruik, de maat, vormen en eventuele figuratieve elementen af. Neem contact op bij interesse
Dit unieke wandobject van Suus Kooijman is te zien op JolienVerhaegen.nl
Dit unieke wandobject van Suus Kooijman is te zien op JolienVerhaegen.nl
Dit unieke wandobject van Suus Kooijman is te zien op JolienVerhaegen.nl
Dit unieke wandobject van Suus Kooijman is te zien op JolienVerhaegen.nl

Anderen bekeken ook

bottom of page