top of page
Anke Birnie te midden van haar artistieke scheppingen: bronzen meesterwerken die bewondering en inspiratie oproepen.

Anke Birnie

Bij het aanvragen van informatie over een werk krijg je een extra kijkje achter de schermen bij de kunstenaar

Anke Birnie

Anke Birnie (1943) maakt bronzen beelden van een verstilde verbeelding van het natuurlijke element ‘lucht’ gecombineerd met het menselijk element ‘beweging’. De geslaagde weerstand van het lichaam tegen de elementen is voelbaar voor de toeschouwer. Hierdoor straalt ieder beeld zekerheid en vertrouwen uit. Het karakter van het beeld is rotsvast en tegelijkertijd wervelend. De lange ledematen en de wapperende kleding dragen hier in belangrijke mate aan bij.


In de beelden herken je de invloed van de beeldhouwer Alberto Giacometti (1901-1966) en sporen van zijn tijdgenote Germaine Richier (1904-1959). Dat is niet verwonderlijk, want Anke Birnie genoot een professionele opleiding in de kunst aan de Artibus academie in Utrecht, waar zij werd onderwezen in beeldhouwtechnieken. Daarnaast heeft zij vanaf haar vroege jeugd veel internationale exposities bezocht van deze toonaangevende beeldhouwers. Zoals het een goed kunstenaar betaamd, is de invloed van de grote meesters te herleiden, maar heeft Anke Birnie haar eigen stijl innovatief ontwikkeld.

De laatste tijd concentreert Anke Birnie zich op de verhoudingen tussen beeld en omgeving. Veel van haar beelden kunnen als object aan de wand of in de ruimte bevestigd worden waardoor de beleving van de beelden verandert van drie dimensionaal naar bijna twee dimensionaal. Het werk van Anke Birnie is vertegenwoordigd in verschillende (openbare) bedrijfscollecties en in de collectie van vele enthousiaste particuliere verzamelaars.

Anke Birnie te midden van haar artistieke scheppingen: bronzen meesterwerken die bewondering en inspiratie oproepen.

Anderen bekeken ook

bottom of page